GALEX Hungária Kft. 6000 Kecskemét, Kertész u. 12/4. Tel/fax: - Mobil: 06 (30) 2057-802

Hírek, akciók

1
ELADÓ!!!
Dátum: 2017-12-17 20:50:00

ELADÓ:  10 db  96 méteres kifogástalan állapotban lév... Bővebben

2
A FARMON TÖRTÉNŐ KELTETÉS EGÉSZSÉGESEBB BROILEREKET EREDMÉNYEZ!
Dátum: 2017-10-10 11:50:00

  Az előkeltetett  tojásokat szállítják a hízlaló ép... Bővebben

3
Sajtómegjelenésünk a Baromfiágazat című szaklap 2017/3. számában
Dátum: 2017-10-06 07:36:00

...... Bővebben

Összes cikk megtekintése

A FARMON TÖRTÉNŐ KELTETÉS EGÉSZSÉGESEBB BROILEREKET EREDMÉNYEZ!

A FARMON TÖRTÉNŐ KELTETÉS EGÉSZSÉGESEBB BROILEREKET EREDMÉNYEZ!

 

Az előkeltetett  tojásokat szállítják a hízlaló épületbe. "Az újfajta brojler tartás eredményei a kedvezőbb termelési mutatók, a kevesebb talp probléma és a jólét” - állítja Bart Jansen farmer, a holland Zuidvelde-ból.

 

Bart Jansen, a Drenthe tartományban élő zuidveldei farmer két évvel ezelőtt telepítette az X-Trecket egy 20.000 db-os broiler nevelő épületbe. – Az X-Treckből származó csirkék minden turnusban nehezebbek voltak, és elsőként voltak rakodva. „Adja még hozzá ehhez hozzá a kisebb veszteséget és a kevesebb emésztési problémákat "- mondja Bart.

A tesztépületek eredményeit a Wageningen University & Research hasonlította össze a hagyományos épületekben mért adatokkal. A farmon történő keltetés eredményei folyamatosan javultak.

 

18 napos előkeltetett tojások kerülnek az épületbe. Egy nap elteltével az első csibék kikeltek, amelyek közvetlenül enni és inni tudtak. A 0. napon a hagyományos rendszerben a csibéket a keltetőből elszállítják, majd az üres tojáshéjas keltető tálcákat eltávolítják a rendszerből. "Ami már közvetlenül a tesztházban érződött, az csibék nyugalma volt. Élénkebbek és könnyebben kezelhetőek voltak, ami jobb eredményeket hoz" - mondja Jansen, aki 160.000 csirkét tart. "A farmon történő keltetés esetén az alom még szárazabb, mint a hagyományosan növekvő csibék esetén”. További négy házat szerelt még fel az X-Treck rendszerrel. Jansen a cég rugalmasságáért választotta a Vencomaticot. “Mindent testre szabhat a brojlerek egészséges növekedésének elősegítéséhez”. A legutóbbi turnusban a termelő napi 66 gramm növekedést ért el, 1,53%-os fajlagos takarmány felhasználással és 3%-os bruttó elhullást.

 

Jansen 8 kör turnust nevel évente. "Gyakran hallhatja azt a véleményt, hogy a turnusok tovább tartanak, ha a csibék a házban kelnek. Azonos turnus időkkel dolgozunk. Szoros napirenddel dolgozunk és a rugalmas rendszernek köszönhetően nincs változás a turnusok hosszában. Valójában két nap van egy kicsit több munkával azért, hogy hat hét legyen kevesebb elvégzendő munkával”

 

Hétfőn és kedden szállítja a farmer a csibéket. Pénteken délután öt ember három órájába telik mind a 168.000 db 19 napos tojás pakolása. A padló hőmérséklete 25°C és az X-Treck szemmagasságban lóg.

 

“A betonpadlóval ellentétben, amely még nem érte el a megfelelő hőmérsékletet, ez nincs kedvezőtlen hatással a tojásokra. A tojások elhelyezése után almozunk” - magyarázza Bart. Mire a csirkék kikelnek 32 °c alomhőmérséklet legyen.  Amikor a tojások megérkeznek a házba, a gazda megméri párnak a hőmérsékletét “Amikor a tojás hőmérséklete 35,5 °c, akkor kell még egy kicsit melegíteni rajta. Ennek meg kell tanulni a folyamatát. A levegő megfelelő elosztása kiemelkedően fontos. Én Wesselman Heaters-el dolgozok a pontosságuk miatt. A nulladik napon, amikor a csibék az épületbe kerülnek, a tojáshéjas tálcákat eltávolítják a rendszerből, amit később felemelnek. Ez ugyancsak öt ember három órájába telik” -mondja Jansen. A turnus végén a rendszert beáztatják és áttakarítják.

 

 A Proefbedrijf Pluimveehouderij geeli (Belgium) intézménye által kibocsájtott aktuális kutatások bebizonyítják, hogy azok a csirkéknek a növekedési erélye, (amelyek az épületben keltek 12 ponttal magasabb) mint a hagyományosan keltetőben kelt brojlereké.

 

Jobb trágyaminőség

 

“Nagy előny még a jobb trágyaminőség miatt kialakuló szárazabb alom, mert ezáltal csökken a talp problémák száma. Ezáltal kedvezőbb pénzügyi eredmények születnek “ - mondja Ingrid De Jong, a baromfi-viselkedés Wageningen Livestock Research-i intézményének vezető kutatója. A kikelt tojások átlagosan kb. 3 centtel olcsóbbak a csibéknél. A jobb termelési eredményekkel kombinálva nagyon vonzóvá teszi.” A gyakorlatban jobbak az eredmények, mint a tesztházakban” -mondja Jansen.

 

A farmon történő keltetéshez a gondolkodás egy új iránya szükséges. “A farmon történő keltetés csodálatos. Szeretem a munkát, több benne a kihívás. A jobb eredmények miatt egy olcsó tojás is egy kedvezően, 2-5 év alatt megtérülő befektetés a naposcsibékkel szemben, kevesebb vagy akár nulla gyógyszerhasználat esetén is.”

 

• Egészségesebb csibék, kevesebb talp probléma

• Kisebb fertőzésveszély

• A beruházások megtérülésének javítása kedvezőbb növekedés és kevesebb elhullás mellett

• Kevesebb antibiotikum használat

• Több munka kezdetben, kevesebb a turnus alatt

 

A csibék hagyományos keltetésénél, amikor a naposcsibéket keltetőkben keltetik, majd később szállítják a házba, azok nagyon igyekeznek vizet és táplálékot találni. Egy csibe kényelmesen túlél néhány napot a peteburkon. A felhasznált energia a túlélést szolgálja. Amikor rögtön a kikelés után biztosítják nekik a vizet és élelmet, egy olyan előnyt ad számukra, ami a rotáció végén kamatozik. Azonnali víz és takarmány hozzáférés esetén a szervek gyorsan fejlődnek az első két napban. A csibék erősen kezdenek, és alig van szükségük antibiotikumokra. Hagyományosan a csirke 30 órás, amikor a házba kerül és hozzáférhet a vízhez és táplálékhoz. A házakban kikelt csirkék kevesebb stresszel kezdik életüket és sokkal csendesebbek.

 

Kevesebb stresszen mennek keresztül a szállítás hiányának köszönhetően, és közvetlenül hozzáférnek vízhez és a takarmányhoz. Minden farmon történő keltető rendszerek jobb termelési számokat eredményeznek. A Geel kutatásai azt mutatták, hogy a keltetőben lévő csirkék vitathatatlanul több stresszen és zavaron mennek keresztül, mint az X-Treck-es csirkék. A házban kikelt csirkék viselkedése egyértelműen csendesebb, ami látható a vágási korban. Az azonnali élelem és víz biztosítása a beállítás után a jó bélflóra alapja. Ezt úgy érheti el, ha a keltetőben vagy bármilyen más keltetőrendszerben biztosítja az ételt a brojlereknek.

 

Bővebben: